Naar de inhoud springen
Menu
  • Home
  • Over
  • Contact
  • Zoeken
  • Home
  • Over
  • Contact
Bereid De Weg

7. Hoe verder: Verwachting en herbouw

“Toen nu de zevende maand aanbrak, verzamelde het volk zich als één man”. Deze mooie woorden uit Ezra 3:1 en Nehemia 8:1 spreken van verwachting. Verwachting voor het herstel en de wederopbouw van Jeruzalem met haar tempel, in een tijd dat het volk Israël terugkeerde uit ballingschap. Verwachting ook voor een tijd als de onze, nu de zevende maand profetisch in vervulling aan het gaan is met een terugkeer van zowel Israël als de Kerk, beiden uit haar eigen ´verstrooiing´. Een verwachting ook die uitziet naar de komst van de Messias, en die de Gemeente in Handelingen al zo in vuur en vlam deed staan.

Waar Israëls uittocht uit Egypte profetisch heenwijst naar de (eerste) komst van Jezus als Lam van God, daar wijst de geschiedenis van Israëls terugkeer uit Babylon – gevolgd door een wederopbouw van Jeruzalem – profetisch op het herstel in de zevende maand: Een herstel die uitloopt op de (tweede) komst van de Messias als Koning in de stad van David. In die vroegere dagen van Israëls terugkeer uit Babylon was het de profeet Haggaï die het volk opwekte om betrokken te raken bij Gods plannen. Als bode van de Heer kondigde hij opwekking aan, maar niet buiten de verantwoordelijkheid en de toewijding van het volk om. Hij wekte het volk van God op om allereerst Zijn Huis te gaan bouwen, zodat er weer regens zouden vallen (Haggaï 1).

De naam Haggaï komt van het Hebreeuwse ´chag´ dat ´feest´ of ´festival´ betekent. Volledig gezien betekent zijn naam ´Mijn feest (is Jahweh)´ of ´geboren op een feestdag´: Als bode van de Heer sprak hij op de zevende dag van het Loofhuttenfeest over de komst van Gods nieuwe heerlijkheid in een nieuwe tempel, hetgeen het Loofhuttenfeest ook tot een vernieuwingsfeest maakt (Hag.2:2,10). Die nieuwe heerlijkheid is uiteindelijk verschenen in de komst van Gods Zoon en in de gedaante van een nieuwe ‘tempel’ die Hij zou oprichten.a Bovendien sprak Jezus zelf op de slotdag van het Loofhuttenfeest over de komst van het Levende Water van de Geest die woning zou gaan maken in wedergeboren ´tempels´.b Dit vormt al een eerste aanwijzing dat het Loofhuttenfeest, net als het Pinksterfeest, verband houdt met de komst van levend water of regen van de Geest.

“Als bode van de Heer kondigde hij opwekking aan, maar niet buiten de verantwoordelijkheid en toewijding van het volk om”

Jezus´ eigen komst wordt ook vergeleken met de komst van regen.c Waar de voorjaarsfeesten – uitlopend op het Pinksterfeest – een profetische schaduw vormen van Zijn eerste komst, daar houden de najaarsfeesten – uitlopend op het Loofhuttenfeest – profetisch verband met Zijn tweede komst. Waar Johannes de Doper de weg bereidde voor Jezus´ eerste komst en het daaropvolgende ‘Pinksterfeest-seizoen’ – beter bekend als de Handelingen der apostelen – daar zal in verband met Jezus´ wederkomst een weg worden bereid richting het ´Loofhuttenfeest-seizoen´. Net als het Pinksterfeest (Wekenfeest) is het Loofhuttenfeest een oogstfeest dat, wat Gods heilsplan betreft, in verband staat met het vallen van geestelijke regen: Waar het Pinksterfeest de vroege regen van de Geest bracht met dientengevolge een vroege oogst van eerstelingen, daar zal het Loofhuttenfeest in het teken staan van de late regen van de Geest die zorgt voor een uiteindelijke oogst in Gods Koninkrijk; een oogst van gans Israël en de volken.d Vanuit de veronderstelling dat deze late regen net als de vroege regen ook eerst in Israël zal vallen, klinkt de oproep aan de Kerk om één te zijn met (het gelovige deel van) Israël; een eenheid waar Jezus naar verlangde met het oog op Gods heerlijkheid die Hij wilde openbaren.e

Elia was als bode voor de komst van regen al een type van Jezus. Beiden hebben macht om de hemel te sluiten voor regen.f Gedurende Jezus´ Koninkrijksregering gaat het zelfs om volken die geen regen ontvangen indien zij niet opgaan naar Jeruzalem om het Loofhuttenfeest te vieren. Zou dit voor Gods geestelijke volk betekenen dat zij geestelijke regen mag verwachten wanneer zij vanuit verwachting weer het Loofhuttenfeest gaat vieren? Dit als voorbereiding voor de volken die in het Vrederijk zullen volgen en natuurlijke regen mogen verwachten wanneer ook zij opgaan naar het Loofhuttenfeest?

Bijzonder in Elia´s leven is in elk geval dat Jahweh hem in aanloop naar die nieuwe regen een weg wees langs drie plaatsen die qua naamsbetekenis een opmerkelijke parallel vertonen met de thema´s van de drie najaarsfeesten die de komst van de Messias inluiden (Hos.6:1-3):

  1. Krith betekent ´(af)scheiden, afsnijden´; de Dag van Bazuingeschal staat voor ´verzamelen & uitgaan´.
  2. Sarfath betekent ´louteren, smeltoven´; de Verzoendag staat voor ´louteren, reinigen´.
  3. Karmel betekent ´vruchtbaar veld´; het Loofhuttenfeest is een oogstfeest.

Opmerkelijk voor ons is dat bij een terugblik op de periode 2008 – 2012 de landelijke Kerk onder een ´Elia-zalving´ een identieke reis heeft ondergaan richting het nieuwe seizoen. Bovendien wordt dit nog eens bevestigd door de inhoud van de profetische boodschappen die gaandeweg die reis zijn ontvangen (zie hiervoor Artikelen bij de boodschap). Uiteindelijk zagen we dat op de Pinksterconferentie van 2015 (Stichting Opwekking) het thema van de verbinding tussen de generaties centraal stond, hetgeen correspondeert met de gebeurtenis dat Elia zijn opvolger Elisa oppikt als vertegenwoordiger van een nieuwe generatie; een generatie die een ´dubbel deel´ van de zalving krijgt voor het doen van ´grotere werken´ die Jezus heeft voorbereid.

´Krith´ betekent ´(af)scheiden, afsnijden´; de Dag van Bazuingeschal staat voor ´verzamelen & uitgaan´ 

Omdat in deze profetische zevende maand de boodschap van Haggaï centraal staat – met een nadruk op de thema´s feest en herbouw – gaan we kijken hoe in dit nieuwe seizoen de lokale Kerk herbouwd kan gaan worden, zodat zij op haar beurt de weg zal bereiden voor de komst van nieuwe regen van de Geest naar onze steden en dorpen.

Herbouw van de lokale Kerk

Nadat tussen 2008 en 2015 op landelijk niveau door de Kerk de weg is bereid in de richting van het nieuwe seizoen, is het vanaf 2015 de beurt aan de lokale Kerk om volgens hetzelfde patroon te gaan herbouwen: In dit komende seizoen zal voor een herbouw van de plaatselijke Kerk ook weer het patroon van de drie najaarsfeesten richtinggevend zijn, alhoewel dit per woonplaats kan verschillen wat betreft het wannéér en het hóe (het proces).

Ten behoeve van deze lokale herbouw is het opvallend dat we de cyclus van de drie najaarsfeesten ook weer terug zien komen rondom de Karmel-manifestatie zélf, zij het in een andere opzet (1 Koningen 18). Nadat Elia gedurende drieëneenhalf jaar de weg heeft voorbereid in aanloop naar de Karmel-manifestatie – een weg waarvan we al zagen dat die op identieke wijze door de Kerk op landelijk niveau is doorlopen – zien we dat hij vervolgens:

  1. De roep laat uitgaan om het volk te verzamelen (´Bazuingeschal´), vs. 19.
  2. Het altaar-van-eenheid opricht om verzoening met God te bewerkstelligen (‘Verzoendag’), vs. 30-31.
  3. De berg opgaat om vanuit verwachting te bidden voor de komst van nieuwe regen (‘Loofhuttenfeest’), vs. 42-44.

Als we vervolgens ook nog kijken naar de herbouw van de tempel in Ezra 3, dan ontdekken we ook weer een overeenkomstig patroon. Bij die herbouw – die tevens aanvangt in de zevende maand – zien we eenzelfde voorbereiding in drie stappen (vers 1-6), gevolgd door het leggen van een fundament voor het nieuwe Huis van God (stap 4):

  1. Eenparig verzamelen (vs. 1).
  2. Het altaar oprichten om God offers te brengen, een beeld van verzoening doen (vs. 2).
  3. Het Loofhuttenfeest vieren (vs. 4).
  4. Het fundament voor de nieuwe tempel leggen, door het instellen van een priesterdienst met lofprijs&aanbidding naar de orde van koning David (vs. 8-11).

Bij deze wederopbouw van de tempel in Ezra 3 valt ook een zekere opbouw in twee fasen op. De overgang tussen deze twee fasen ligt bij vers 6 (tussen stap 3 en 4). In de eerste drie stappen is sprake van het voorbereidende patroon dat synchroon loopt met de drie najaarsfeesten in de zevende maand. Bij stap vier is vervolgens sprake van het leggen van een fundament voor de nieuwe tempel. Het is uiterst bijzonder om een identieke fasering aan te treffen wanneer terug wordt gekeken naar de landelijke ontwikkeling van de Kerk tussen 2008 en 2015. Daarbij lag de overgang tussen de twee fasen vlak na de manifestatie Wij Kiezen Voor Eenheid, tijdens het Loofhuttenfeest van 2012 (Malieveld Den Haag, 6 oktober 2012): In de periode 2008 – 2012 hebben we het voorbereidende patroon gezien dat parallel liep met de drie najaarsfeesten. Ná die manifestatie zien we dat er in de periode 2012 – 2014 op landelijk niveau een nieuw fundament voor herbouw is gelegd.

“In dit komende seizoen zal voor een herbouw van de plaatselijke Kerk ook weer het patroon van de drie najaarsfeesten richtinggevend zijn”

Het patroon van herbouw volgens Ezra 3 is dan ook heel goed toepasbaar voor een herbouw van de Kerk op plaatselijk niveau, in het seizoen ná 2015. Toegepast op deze lokale herbouw krijgt het doorlopen van de vier stappen in Ezra 3 de volgende invulling:

  1. Eenparig verzamelen.
  2. Het gemeenschappelijke altaar-van-gebed oprichten.
  3. Het Loofhuttenfeest vieren, heenwijzend naar het vieren van onze eenheid, naar een verbonds- en tempelvernieuwing, en naar het bidden om nieuwe regen (2 Kronieken 7:1-2,14, Zacharia 10:1).
  4. Het fundament voor herbouw leggen, door middel van:
  • Herstel van het priesterschap van alle gelovigen, onder toerusting van de vijfvoudige bediening (Efeze 4:1-16, Openbaring 1:6).
  • Herstel van lofprijs&aanbidding naar de orde van Davids Tabernakel, naar hetgeen zich in de hemel afspeelt (1 Kronieken 22-25, Openbaring 4-5).

Wanneer we dit alles nog wat dichterbij halen naar onze tijd en willen weten hoe wij nu concreet aan de slag moeten gaan, dan zien we dat God ons in mei 2005 een driestappenpatroon heeft aangereikt voor (her)bouw van de lokale Kerk. Dit gaf Hij in antwoord op een gebedslast om nieuwe regen van de Geest. In dit voorbereidende patroon – waarop God zal antwoorden met die nieuwe regen van de Geest en met een vijfvoudige bediening om zijn Lichaam van koninklijke priesters in eenheid op te bouwen – was te zien dat een afvaardiging van de lokale Kerk:

  1. Bijeen komt op een centrale ontmoetingsplek om God te (aan)bidden;
  2. Naar elkaar toe schuld vanuit het verleden belijdt (zich met elkaar verzoent);
  3. En gezamenlijk voor Gods aangezicht het besluit neemt om als één nieuw Lichaam van Christus voor de stad of dorp verder te gaan. (Met andere woorden: verbondsvernieuwing, en tegelijkertijd ook ´tempel´vernieuwing).

In dit visioen had zich een menigte verzameld op een stadsplein aan de rivieroever, hetgeen doet denken aan de situatie in Nehemia 8:1-4. In die situatie had Gods volk zich in de zevende maand verzameld op het plein voor de Waterpoort. Daar opende Ezra het boek der wet om die voor te lezen aan het volk. Mensen kwamen er vrijwillig bijeen om hun zonden te belijden, te bidden om vergeving, God eer te bewijzen en zich weer aan Hem toe te wijden. Tegenwoordig zouden we spreken van een opwekking, want wat we hier lezen heeft daar alle kenmerken van. Bij monde van hun leiders stemde het volk ermee in en werd een verbond gesloten om zich weer gezamenlijk toe te wijden aan God.g

Wat we hier zien in Nehemia 8-10, zowel als in het driestappenpatroon van mei 2005, dat vinden we ook terug in een belofte van God in antwoord op het gebed van Salomo. Bij de tempelinwijding op het Loofhuttenfeest belooft God namelijk dat Hij geestelijk herstel zal brengen wanneer zijn volk zich collectief gaat verootmoedigen.

Verootmoediging: een sleutel voor geestelijke vernieuwing

“Wanneer mijn volk waarover mijn Naam is uitgeroepen zich verootmoedigt en zij bidden en zoeken mijn aangezicht en bekeren zich van hun boze wegen, dan zal Ik uit de hemel horen, en hun zonde vergeven en hun land herstellen“ (2 Kronieken 7:14).

Ezra was de priester-schriftgeleerde die orde op zaken stelde. Hij riep het volk op zich af te scheiden van wereldgelijkvormigheid en zich te verzoenen met God; een opdracht die ook gegeven is aan de Gemeente die hiervoor de kracht van de Geest ontvangt.h Ezra is een beeld van kerkleiders die in de Kerk voorop dienen te gaan in het bij name belijden van zonde en de sleutel van 2 Kronieken 7:14 gaan oppakken, alvorens zij (inter)kerkelijke liefdadigheidsprojecten wensen op te zetten.

“Bij monde van hun leiders stemde het volk ermee in en werd een verbond gesloten om zich weer gezamenlijk toe te wijden aan God”

Deze priesterlijke bediening van de verzoening door middel van verootmoediging en voorbede heeft sterke raakvlakken met de bediening die Jezus momenteel uitoefent als Hogepriester in het hemelse Heiligdom. Want wil God onze liefdadigheidsprojecten zegenen, dan dienen wij eerst de zonde die scheiding brengt tussen God en de mens voor Gods aangezicht te brengen door middel van verootmoediging. Plaatsvervangend schuldbelijdenis voor de zonden van onszelf en onze omgeving is de manier waarop God benaderd wil worden. Dit is de weg waarlangs Hij ´kan´ horen naar onze andere gebeden, aangezien dit zonde-vraagstuk nu juist de kern vormt waarvoor Hij zijn eigen Zoon plaatsvervangend heeft moeten offeren aan het kruis.i Luisterend bidden vormt hierin een belangrijk onderdeel, zodat wij op effectieve wijze onze taak als Koninklijke Priesters kunnen vervullen.

“Maar uw ongerechtigheden zijn het die scheiding brengen tussen u en uw God, en uw zonden doen zijn aangezicht voor u verborgen zijn, zodat Hij niet hoort“ (Jesaja 59:2).

De profeet Daniël werd door God bemind omdat hij voor Zijn aangezicht plaatsvervangend schuld beleed en boete en verzoening deed. Door middel van zijn verootmoediging en voorbede ging hij op de bres staan voor Gods volk en baande daarmee de weg voor terugkeer en herstel.j

“Ik heb onder hen gezocht naar iemand die een muur zou kunnen optrekken en voor Mijn aangezicht op de bres zou kunnen staan ten behoeve van het land, zodat Ik het niet zou verwoesten” (Ezechiël 22:30).

Ook vandaag gaat Gods roep uit naar een volk dat net als Daniël op de bres zal staan en een muur zal oprichten. Onze steden en dorpen worden zodoende beschermd tegen de invloed van duisternis van buitenaf, waarmee zij geestelijk gezien niet áchteruit maar vóóruit gaan. De lokale Kerk kan dit bereiken door de muren-van-verdeeldheid af te breken en gezamenlijk één nieuwe Kerk´muur´ op te richten ter geestelijke bescherming van de woonplaats. Want de Kerk die zichzelf vernederd, zal door God verhoogd worden.

De gedaante van deze lokale Kerk´muur´ heeft veel weg van Jeruzalem´s muur die werd gebouwd onder leiding van de stadhouder Nehemia. Het artikel Koninklijke Kroon op de Stadskerk laat een profetische indruk zien van het herstel van deze lokale Kerk´muur´ tot één Stadskerk waarin Jezus als Hoofd kan gaan regeren.k De verschillende kerken die zich door deze muur met elkaar laten verbinden en zo één Stadskerk vormen, zijn daarin de toegangspoorten van de hemel. Jakob ontving hier al openbaring over te Bethel, toen hij zei: “Dit is niet anders dan het Huis Gods, dit is de poort des hemels” (Gen.28:17). Het gaat om muren-van-redding en poorten-van-lofprijs: “Van geen geweld zal in uw land meer gehoord worden, van verwoesting noch verderf in uw gebied; en gij zult uw muren Heil noemen en uw poorten Lof” (Jes.60:18).

“De Kerk die zichzelf vernederd, zal door God verhoogd worden”

Nehemia begon zijn werk aan de muur eveneens met een tijd van verootmoediging en schuldbelijdenis voor zonden waar hij zelf geen deel aan had (Nehemia 1). Zijn plaatsvervangende verootmoediging en voorbede baande uiteindelijk de weg voor een herbouw van Jeruzalem´s muur die de stad weer bescherming kon bieden tegen invloeden van buitenaf. Nehemia betekent ook ´de Heere heeft getroost´. Jezus zou later die andere Trooster zenden die de wereld zou overtuigen van zonde, oordeel en gerechtigheid.l Wanneer kerkleiders net als Nehemia de sleutel van verootmoediging gaan oppakken en het volk betrekken bij de bouw van deze ´muur´, dan zal dit de weg banen voor de komst van de Geest als de door God gezonden Trooster. Dit zal haar bekrachtigen om het evangelie van Gods Koninkrijk met kracht te verkondigen, opdat velen zich zullen bekeren in antwoord op de Geest die overtuigt van zonde. Ja, door het rechtvaardige gebed van Gods volk zal de Geest vaardig over ons worden en zullen wij in kracht toenemen.m

Gods belofte als antwoord op onze collectieve verootmoediging zal dan ook zijn een geestelijk herstel. Dit beloofde God al aan Salomo bij de inwijding van de tempel tot een Huis-van-gebed voor de volken, tijdens het Loofhuttenfeest.n Wanneer het lokale Lichaam van Christus ook besluit om eenparig Gods Huis te gaan (her)bouwen en de sleutel van collectieve verootmoediging gaat oppakken – éérst voor zichzelf en vervolgens ook voor haar omgeving – dan zal God uit de hemel horen en onze steden en dorpen herstellen. Ja, wanneer kerkleiders op plaatselijk niveau voorop gaan in deze verbonds- en ´tempel´vernieuwing en het volk meenemen in een gezamenlijke toewijding aan Gods plannen, dan zal Hij antwoorden uit de hemel en geestelijk herstel gaan geven.o

De 7e maand: Wederopbouw en feestvreugde na verootmoediging

“Sta op, word verlicht, want uw licht komt en de heerlijkheid des Heren gaat over u op. Want zie, duisternis zal de aarde bedekken en donkerheid de natiën, maar over u zal de Here opgaan en zijn heerlijkheid zal over u gezien worden. Volken zullen opgaan naar uw licht en koningen naar uw stralende opgang” (Jesaja 60:1-3).

Waar Ezra het volk voorgaat in de tien dagen van verootmoediging, berouw en bekering die valt tussen de Dag van Bazuingeschal en de Verzoendag, daar leidt Nehemia – de wijnschenker van de koning – het volk naar een vreugde in de zevende maand. Het betreft een vreugde die verband houdt met het Loofhuttenfeest en met de nieuwe wijn die in Gods Koninkrijk gedronken zal worden1; een vreugde die nu al ervaren kan worden door de Heilige Geest.p

De boodschap van de zevende maand was voor de Israëlieten die van terugkeer naar, en wederopbouw van Sion, gevolgd door feestvieren: Na terugkeer uit Babylon ging het volk Israël de stad Jeruzalem met haar tempel en muur opnieuw opbouwen. Ook gingen zij het Loofhuttenfeest weer vieren, omdat zij dit niet meer hadden gedaan sinds de dagen van Jozua (Neh.8:18). En bij de inwijding van Jeruzalem´s tempel en muur was er zelfs grote vreugde onder het volk.q De opdracht op het Loofhuttenfeest is immers: “Verheug je!”, en voor de heidenvolken: “Verheug je met Zijn volk!”.r Nehemia zei ook dat “de vreugde des Heren onze toevlucht is” (Neh.8:11). We mogen dan ook verwachten dat het herstel van Sion en de vreugde des Heren onze kracht zal zijn temidden van donkerheid die de aarde zal bedekken.

“… En Hij de Christus, die te voren voor u bestemd was, Jezus, zende; dien de hemel moest opnemen tot de tijden van de wederoprichting aller dingen” (Hand.3:20-21). 

In deze laatste dagen staat de profetische vervulling van de zevende maand en de viering van het Loofhuttenfeest in het teken van de “wederoprichting aller dingen” met de komst van het Messiaanse Vrederijk op aarde.s Voor het volk Israël komt deze vervulling neer op een letterlijke terugkeer vanuit de verstrooiing naar eigen bodem en de wederoprichting van de vervallen hut van David.t De geschiedenis van Israëls terugkeer uit Babylon, gevolgd door een wederopbouw van Sion, was al een profetische heenwijzing naar deze toekomst waarin de berg Sion met het Huis des Heren verheven zal zijn boven alle volken wanneer de Messias zal regeren vanuit de Stad Davids.u Die volken zullen dan eer komen bewijzen aan de Koning en jaarlijks opgaan om het Loofhuttenfeest te vieren.v 2

“De boodschap van de zevende maand voor de Israëlieten was die van terugkeer naar, en wederopbouw van Sion, gevolgd door feest vieren”

Voor de Kerk komt de profetische vervulling van de zevende maand neer op een bevrijding uit de verstrooiing van een uiteengebrokkeld Kerksysteem. De Kerk die achter God aan wil gaan, zal geestelijk gezien terugkeren naar Sion en het Bedehuis van de Heer weer opbouwen (Zach.8:3). In onze dagen is de Kerk geroepen om als voorloper voor de volken het Huis van God – de ´tempel´ van Christus´ Lichaam – te gaan herbouwen, opnieuw geënt op het fundament van Israëls Bedehuis voor alle volken.w En zij mag het Loofhuttenfeest gaan vieren als uiting van vreugde om haar gezamenlijke toewijding aan die wederopbouw, en vanuit verwachting van het herstel van Gods heerlijkheid in die nieuwe ´tempel´.x 

En ik hoorde de Geest zeggen: “Bouw weer huizen en ga daarin wonen”

We zagen dat het patroon dat op landelijk niveau door de Kerk is geïnitieerd (tussen 2008 en 2015) door de lokale Kerk uitgevoerd kan gaan worden. Dit mag ons hoopvol stemmen, aangezien de Geest hiervoor al reeds een volk aan het opwekken is. Waar de lokale Kerk nauwgezet volgens Gods aanwijzingen en met een rein hart de (her)bouw van Gods Huis zal aanvangen, daar zal zij de zegen van nieuwe regen mogen verwachten en de vreugde van nieuwe wijn in een nieuwe wijnzak; een vreugde die Hij voor ons bereiden zal in zijn Bedehuis (Jes.56:7).

Ja, het Lichaam van Christus dat terugkeert uit ´ballingschap´ zal weer worden herbouwd volgens het driestappenpatroon van mei 2005 – dat is volgens het patroon van de drie feesttijden in de zevende maand – met achtereenvolgens: Verzamelen > Verzoenen > Vernieuwen. Wederopbouw van het éne Huis van God in onze steden en dorpen zal in onze dagen dan ook parallel lopen met die vroegere wederopbouw van Jeruzalem met haar (1) tempel, (2) muur en (3) huizen. In deze nieuw op te richten Stadskerk die vanuit de oude kerkstructuur zal worden opgebouwd, zal worden hersteld:

  1. Een centraal gelegen Gebedshuis (´tempel´) die tevens dienst doet als apostolisch centrum, geënt op de edele olijf en verbonden met Israëls Bedehuis voor alle volken, met dientengevolge een herstelde toevoer van de olie van de Geest (Romeinen 11:17);
  2. Een lokaal opgebouwde Kerk´muur´ die de verbinding vormt tussen kerken van verschillende denominaties (verbondsvernieuwing);
  3. Geloofsgesprekken-aan-huis ofwel huizen-van-vrede (´loofhutten-aan-huis´) die kunnen uitgroeien tot een lokaal netwerk van huiskerken ´rondom´ het centraal gelegen Gebedshuis (tempel, tabernakel, Loofhut), naar het model van de Gemeente der Israëlieten op hun tocht door de woestijn (Numeri 2:1-2).

Ja, de Kerk die terugkeert uit ´ballingschap´ zal ook weer in de huizen samenkomen en het Loofhuttenfeest gaan vieren vanuit een profetische verwachting van Jezus´ komende Vrederijk.y En er zal grote vreugde zijn om het herstel van Gods heerlijkheid die over ons gezien zal worden nadat Goddelijke orde in de Gemeente zal zijn hersteld.3

Kortom, de Kerk die volgens het patroon van de drie feesttijden in de zevende maand ervoor kiest zich vanuit het uiteengebrokkelde Kerksysteem te verzamelen en als één feeststoet terug te keren naar de Berg van het Huis des Heren en het Bedehuis van de Heer weer gaat opbouwen, die mag nieuwe wijn van Gods heerlijkheid verwachten in een nieuwe wijnzak, opdat de wereld zal zien dat de opgestane Heiland waarlijk in ons midden woont en dat wij Zijn Lichaam zijn, in wie Hij alles in allen volmaakt.z

Noten

a Joh.1:14, 2:19-22, Efe.2:11-22,  b Joh.7:37-39, 1Kor.6:19,  c Hos.6:3, Jak.5:7,  d Rom.11:25-26, Jes.2:2-3, 25:6-7, Zach.14,  e Joh.17:21-22, Efe.2:11-22,  f Zach.14:16-19, Jak.5:7-8, Op.11:6,  g Neh.8-10, 9:38,  h Joh.16:8, Hand.2:37-40, 2Kor.5:20-21,  i Jes.59:1-2, Hand.3:19, Jak.4:1-10, 5:7-20,  j Dan.9-10, Ezra1:1-3,  k Marc.3:24, Efe.1:22-23,  l Joh.16:7-8,  m Jak.5:7-20,  n 1Kon.8:41-43, 2Kron.5:2-3, 7:13-14,  o 2Kron.7:1-2, Neh.9:38, Hag.1:3-10,  p Neh.8:10-19, Rom.14:17,  q Ezra3:12-13, Neh.12:27-43,  r Deut.16:14, Rom.15:10,  s Hand.3:21, Zach.14:17,  t Eze.36-37, Amos 9:11-15,  u 1Kon.8:41-43, Jes.2:2-3, Jes.60,  v Ps.2, Zach.14,  w Jes.2:2-3, Ef.2-4,  x Marc.3:24, Joh.17:20-22,  y Neh.8:18, Joh.1:14, Mat.18:19-20,  z Joh.17:20-23, Ef.1:15-23
1 Op het Loofhuttenfeest wordt de inzameling van de fruitoogst gevierd (Ex.23:16). Profetisch staat dit feest ook wel in het teken van de nieuwe wijn die gedronken zal worden in het Koninkrijk van God (Jes.25:6, Mat.26:29). Het is veelzeggend dat Jezus zijn heerlijkheid begon te tonen op een bruiloftsfeest waar Hij water in wijn veranderde (Joh.2:1-11).
2 Iets soortgelijks zien we al terugkomen in de dagen van Esther, waar we zien dat de koning een groot feestmaal aanrichtte voor alle vorsten der gewesten in zijn rijk (Esther 1:1-5).
3 Boekentip over het herstel van goddelijke orde in de Gemeente:
  • Harold R. Eberle, Een andere wijnzak
  • John Bevere, Vrees de Heer

> Naar boven

BOODSCHAP BEREIDDEWEG

  • Samenvatting

Auteursrecht © 2022 Bereid De Weg. Alle rechten voorbehouden.

Codilight thema door FameThemes